Pieczona dynia Hokkaido


Pieczona dynia jest kolorowa, zdrowa, niskokaloryczna i po przede wszystkim pyszna.
Tak upieczoną dynię można zjeść jako przekąskę, podać jako samodzielne danie np z kozim twarożkiem, wykorzystać do przygotowania zupy lub zrobić z niej pyszną pastę.

Pieczona dynia Hokkaido – składniki

  • dynia hokkaido – 1 szt (około 1200 g)
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki (15 g)
  • ocet balsamiczny – 1,5 łyżki (8 g)
  • gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka

Wyposażenie

  • piekarnik, blacha i papier do pieczenia (lub mata silikonowa)
  • ostry nóż, deska do krojenia
  • salaterka i pędzelek kuchenny

Pieczona dynia – przygotowanie

Dynię myjemy, wycieramy, następnie rozcinamy na pół. Skórka dyni Hokkaido jest bardziej miękka niż u innych odmian, trzeba jednak zachować ostrożność przy krojeniu. W przeciwieństwie do innych dyń – ta ma jadalną skórkę.

Po rozcięciu dyni wydrążamy z niej miąższ. Gdy usuniemy miąższ i pestki (niestety nie nadają się do suszenia) kroimy dynię wraz ze skórką w plastry grubości około 2 centymetrów.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. W salaterce mieszamy oliwę z oliwek z octem balsamicznym. Przy użyciu pędzelka smarujemy plastry dyni powstałą marynatą, a następnie układamy je na blasze.

Pieczenie dyni

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni C). Do nagrzanego piekarnika wkładamy blachę z dynią, pieczemy około 30 minut. Dynia musi być miękka, ale nie może się spalić. Po upieczeniu oprószamy gałką muszkatołową.

pieczona dynia hokkaido
Pieczona dynia Hokkaido.

Pieczona dynia Hokkaido jako purée

Upieczoną dynię możemy po upieczeniu zblendować na gładkie purée. Przekładamy do czystego, wyparzonego słoika. Możemy jej w tej formie przechowywać do kilku dni w lodówce lub przełożyć do pojemników lub woreczków i zamrozić.

Pieczona dynia w formie tak przygotowanego purée stanowi bazę do pasztetów, nadzienia na pierogi, zapiekanek lub past kanapkowych.

Zarówno kawałki pieczonej dyni jak i purée mogą można podać dzieciom na etapie rozszerzania diety. Jest delikatna, lekkostrawna, niskokaloryczna. Czyni to z niej świetnego sprzymierzeńca osób, które chcą zredukować masę ciała, jak i tych, które z przyczyn zdrowotnych muszą być na diecie lekkostrawnej.

Pieczona dynia Hokkaido – wartości odżywcze

Wartości odnoszą się do jednej porcji pieczonej dyni (podany przepis to 3 porcje).

Wartość energetyczna: 150 kcal

Węglowodany 26 g (w tym cukry 11 g)
Białka 4 g
Tłuszcze 5,4 g (w tym nasycone 0,9 g)
Błonnik 2 g

Potas 1362 mg
Fosfor 176 mg
Magnez 48 mg
Żelazo 3,2 mg
Witamina A 34 052 IU
Witamina B9 64 µg

Wartości odżywcze obliczone przy użyciu programu Make Me Diet.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 − 12 =