Ciasteczka owsiane

Na jesienne (choć nie tylko) wieczory mam dla Was propozycję: ciasteczka owsiane.
Są delikatnie słodkie, pożywne, robi się je szybko.
Można je wrzucić w lunchbox do pracy lub szkoły, można się dzielić z maluchami.

Jeśli jajko w przepisie zastąpimy dojrzałym bananem, staną się wegańskie i odrobinę słodsze.

Składniki na ciasteczka owsiane

  • Na 10 ciastek potrzebujemy:
    • jabłka – 2 średniej wielkości, najlepiej soczyste (380 g)
    • jajko – 1 sztuka
    • płatki owsiane – szklanka (120 g)
    • suszone morele – 3 sztuki
    • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
    • rodzynki – 2 łyżki (20 g)
    • pestki słonecznika – 2 łyżki (20 g)

By przygotowane ciasteczka były wegańskie jajko zastępujemy jednym niewielkim dojrzałym bananem (120 g).

Niezbędne wyposażenie

Piekarnik
Blacha i papier lub mata silikonowa do pieczenia
Tarka i miska

Ciasteczka owsiane – przygotowanie

Wersja wegańska – jeśli chcemy zrobić wariant bez jajka to przed starciem jabłka rozgniatamy banan w misce. Możemy to zrobić widelcem, ma powstać papka. Następnie postępujemy według przepisu, z pominięciem dodania jajka.

Jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy płatki owsiane, oliwę oraz całe jajko, mieszamy.

Morele kroimy w drobną kostkę. Morele, rodzynki i ziarna słonecznika dodajemy do masy. Mieszamy. Całość odstawiamy na 10 minut, by płatki spęczniały.

Opcjonalnie dodajemy pół łyżeczki cynamonu (jeśli ciastka są dla starszych dzieci i dorosłych).

Ciasteczka owsiane – pieczenie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (piekarnik z termoobiegiem do 170). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Formujemy płaskie ciasteczka (łyżką lub ręką) i układamy na papierze. Z podanej ilości składników możemy zrobić 10 ciastek.

Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku 12-16 minut, aż się przyrumienią. W połowie czasu pieczenia przekręcić je na drugą stronę. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, można je wyłożyć na kratkę z piekarnika na czas stygnięcia (ostygną szybciej i odparują).

Gotowe ciastka możemy przechowywać do kilku dni, w metalowej puszce na ciastka.

Ciasteczka owsiane kaloryczność

Wersja ciasteczek z jajkiem

Jedno ciasteczko: 102,2 kcal

Węglowodany 17,7 g (w tym cukry 5,4 g)
Białka 2,7 g
Tłuszcze 2,9 g (w tym nasycone 0,48 g)
Błonnik 2,2 g

Potas 156 mg
Fosfor 85 mg
Magnez 26 mg
Wapń 18 mg
Witamina B4 17 mg
Witamina B9 18 µg

Wersja wegańska

Jedno ciasteczko: 105,7 kcal

Węglowodany 20,4 g (w tym cukry 6,8 g)
Białka 2,2 g
Tłuszcze 2,5 g (w tym nasycone 0,48 g)
Błonnik 2,5 g

Potas 192 mg
Fosfor 78 mg
Magnez 29 mg
Wapń 16 mg
Witamina B9 18 µg

Wartości odżywcze obliczone przy użyciu programu Make Me Diet.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × 3 =