Na jesienne (choć nie tylko) wieczory mam dla Was propozycję: ciasteczka owsiane.
Są delikatnie słodkie, pożywne, robi się je szybko.
Można je wrzucić w lunchbox do pracy lub szkoły, można się dzielić z maluchami.
Jeśli jajko w przepisie zastąpimy dojrzałym bananem, staną się wegańskie i odrobinę słodsze.
- Ciasteczka owsiane
Składniki na ciasteczka owsiane
- Na 10 ciastek potrzebujemy:
- jabłka – 2 średniej wielkości, najlepiej soczyste (380 g)
- jajko – 1 sztuka
- płatki owsiane – szklanka (120 g)
- suszone morele – 3 sztuki
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- rodzynki – 2 łyżki (20 g)
- pestki słonecznika – 2 łyżki (20 g)
By przygotowane ciasteczka były wegańskie jajko zastępujemy jednym niewielkim dojrzałym bananem (120 g).
Niezbędne wyposażenie
Piekarnik
Blacha i papier lub mata silikonowa do pieczenia
Tarka i miska
Ciasteczka owsiane – przygotowanie
Wersja wegańska – jeśli chcemy zrobić wariant bez jajka to przed starciem jabłka rozgniatamy banan w misce. Możemy to zrobić widelcem, ma powstać papka. Następnie postępujemy według przepisu, z pominięciem dodania jajka.
Jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy płatki owsiane, oliwę oraz całe jajko, mieszamy.
Morele kroimy w drobną kostkę. Morele, rodzynki i ziarna słonecznika dodajemy do masy. Mieszamy. Całość odstawiamy na 10 minut, by płatki spęczniały.
Opcjonalnie dodajemy pół łyżeczki cynamonu (jeśli ciastka są dla starszych dzieci i dorosłych).
Ciasteczka owsiane – pieczenie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (piekarnik z termoobiegiem do 170). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Formujemy płaskie ciasteczka (łyżką lub ręką) i układamy na papierze. Z podanej ilości składników możemy zrobić 10 ciastek.
Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku 12-16 minut, aż się przyrumienią. W połowie czasu pieczenia przekręcić je na drugą stronę. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, można je wyłożyć na kratkę z piekarnika na czas stygnięcia (ostygną szybciej i odparują).
Gotowe ciastka możemy przechowywać do kilku dni, w metalowej puszce na ciastka.
Ciasteczka owsiane kaloryczność
Wersja ciasteczek z jajkiem
Jedno ciasteczko: 102,2 kcal
Węglowodany 17,7 g (w tym cukry 5,4 g)
Białka 2,7 g
Tłuszcze 2,9 g (w tym nasycone 0,48 g)
Błonnik 2,2 g
Potas 156 mg
Fosfor 85 mg
Magnez 26 mg
Wapń 18 mg
Witamina B4 17 mg
Witamina B9 18 µg
Wersja wegańska
Jedno ciasteczko: 105,7 kcal
Węglowodany 20,4 g (w tym cukry 6,8 g)
Białka 2,2 g
Tłuszcze 2,5 g (w tym nasycone 0,48 g)
Błonnik 2,5 g
Potas 192 mg
Fosfor 78 mg
Magnez 29 mg
Wapń 16 mg
Witamina B9 18 µg
Wartości odżywcze obliczone przy użyciu programu Make Me Diet.
Smacznego!